Advies over loopbaanmogelijkheden of ontwikkelvragen, gebaseerd op tests en onderzoeken.
Voor wie?
Voor medewerkers die behoefte hebben aan ondersteuning en een deskundig advies over hun loopbaanalternatieven en de te ondernemen vervolgstappen. Dit kan zowel binnen als buiten hun huidige organisatie zijn.
Voor medewerkers die vragen hebben als:
- wat is mijn werk- en denkniveau?
- wat zijn mijn sterke punten en hoe kan ik die nog beter inzetten?
- wat zijn aandachts- en ontwikkelpunten, waarin kan ik nog groeien?
- ik wil iets anders maar weet niet wat
- ik loop vast in mijn huidige werk; hoe komt dat en waar kan ik mij beter ontwikkelen?
- hoe en waar, in welke functie, kan ik weer met inspiratie en plezier aan de slag?
Inhoud:
Voor de benadering van loopbaanvragen, waarbij testmateriaal wordt ingezet, zijn veel namen in omloop: assessment, ontwikkelassessment, beroepskeuzetest, loopbaanadvies, loopbaanonderzoek, psychodiagnostisch onderzoek: als het beestje maar een naam heeft. Voor jou als opdrachtgever en deelnemer is van belang, dat jij een duidelijk antwoord krijgt op jouw vraag. Hoe pakken wij dat aan?
Er vindt altijd eerst een intake plaats. Hierin wordt de vraag vastgesteld, zodat het juiste testmateriaal gekozen kan worden, afgestemd op de vraag en de deelnemer.
Vervolgens vindt professioneel onderzoek plaats naar capaciteiten (werk- en denkniveau), interesses, loopbaanwaarden en drijfveren, en persoonlijkheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van erkend en gestandaardiseerd testmateriaal. En dat is heel wat anders dan de kleine testjes, die vaak op internet worden aangeboden: altijd leuk om te doen, maar niet geschikt om belangrijke beslissingen op te baseren. Op basis van de testresultaten kan een scherpe analyse plaatsvinden van eventuele problemen, én komen mogelijke oplossingen en/of nieuwe mogelijkheden op de arbeidsmarkt in beeld (afhankelijk van de vraagstelling).
We bespreken de resultaten en onze bevindingen met de deelnemer, waarbij aan de orde komen:
- wat belangrijke aspecten van werkinhoud en –omstandigheden zijn, waardoor iemand weer optimaal tot zijn recht en tot ontplooiing komt,
- verkenning van loopbaanalternatieven, nieuwe mogelijkheden,
- welke vervolgstappen nodig zijn om het gewenste doel te bereiken.
Als alles duidelijk is vindt uitvoerige schriftelijke rapportage plaats. Hierin worden naast de resultaten ook altijd vervolgstappen beschreven, waarmee de medewerker zelf aan de slag kan.
Met toestemming van de deelnemer wordt deze rapportage doorgestuurd aan de opdrachtgever.
Indien gewenst kan een “driegesprek” plaatsvinden met medewerker, opdrachtgever en loopbaanadviseur.
Resultaat:
Capaciteiten, interesses en persoonskenmerken van de medewerker zijn in beeld gebracht. Op basis van de rapportage hebben opdrachtgever en kandidaat een goed beeld van wat de kandidaat kan en wil, welke beroepen, beroepsrichtingen hierbij aansluiten, en hoe deze zijn te bereiken. De conclusie en het advies bevatten een realistisch en haalbaar toekomst-perspectief.
Doorlooptijd:
Start binnen tien dagen na aanmelding, doorlooptijd maximaal zes weken.
Ten slotte:
Al onze loopbaanadviseurs, die gebruik maken van testmateriaal, hebben daarvoor de benodigde licenties behaald en gerichte training gevolgd. Zij zijn NOLOC gecertificeerd en ingeschreven in het Register van beroepskeuze-adviseurs, zie www.beroepskeuze.nl.